Oude school: renovatie of nieuwbouw?

OnderwijsXtra - Oude school: renovatie of nieuwbouw?Renovatie of nieuwbouw?

Vele Nederlandse scholieren hebben nog steeds les in oude schoolgebouwen... Ongeveer de helft hiervan is gebouwd tussen 1950 en 1980 met hun technische levensduur veelal voorbij. Waarom vervangt of renoveert men deze scholen niet? Het ligt helaas niet zo simpel...

Nieuwbouw komt op conto van de gemeenten. Echter doordat nieuwbouw zeer veel centjes kost, is er tegen de tijd dat wederom nieuwbouw nodig is, geen budget. En zo zit er niets anders voor scholen op, dan tot renovatie over te gaan. Na een dergelijke renovatie, hetgeen de helft tot een derde goedkoper is dan nieuwbouw, kunnen scholen er weer zo'n veertig jaar tegenaan.

Scholen, die schoolrenovatie zelf moeten bekostigen, hebben vaak ook geen budget en roepen de hulp van de gemeenten in. Deze hebben evenwel geen wettelijke verplichting mee te betalen, wat ze dan ook niet doen. Niet dat ze daar iets mee opschieten, want scholen moeten nu alsnog nieuwbouw aanvragen... of verwaarlozen het pand net zolang tot de gemeente over de brug komt met nieuwbouw.

Renovatie afdwingen of niet?

Organisaties als de PO-Raad en de HEVO, pleiten er al langer voor dat wettelijk vastgelegd wordt dat gemeenten en schoolbesturen schoolrenovatiekosten verdelen. Gebeurt dit niet, dan voorzien zij de komende jaren grote problemen. Maar vorig jaar had staatssecretaris Dekker hier nog geen oren naar, omdat hij vindt dat dit een zaak van de partijen zelf is. In sommige gemeenten is dat inderdaad gebeurd; zo hebben in Utrecht en Den Haag gemeenten en schoolbesturen langetermijnplannen gemaakt.

Meer informatie

Wilt u meer lezen? Gaat u dan naar het artikel in de Volkskrant.

Wilt u meer weten over schoolgebouw, nieuwbouw en veiligheid? Klikt u dan op de knop hieronder. U vindt hier alle relevante links voor scholen verzameld.

 

Veilig Schoolgebouw

 

Wij wensen u een goede en veilige school toe!
 
Yvonne Koster
OnderwijsXtra
 

© OnderwijsXtra

© 2011 Het maken van kopieën of printscreens van onze website(pagina's) of enige andere vorm van duplicatie zonder onze nadrukkelijke en schriftelijke toestemming is verboden.
OnderwijsXtra | Alle rechten voorbehouden | KvK 54015545
privacybeleid | disclaimer